You are here

Ακονίζοντας πέτρες. Οι Sabbath Stones …σκάνε μύτη.

Ακονίζοντας πέτρες. Οι Sabbath Stones …σκάνε μύτη.

Οι Sabbath Stones από την Θεσσαλονίκη είναι Black Sabbath tribute band. Ανοίγουν την μεγάλη συναυλία των Rock n’ Roll Children το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στο Eightball πριν από τους Endomain. Τους ζητήσαμε ένα σύντομο βιογραφικό και να μας απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις προκειμένου να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Μάλλον…. για να τους γνωρίσετε εσείς λίγο καλύτερα γιατί εγώ ξέρω καλά τι κουμάσια είναι… Ούτε θείος τους να ήμουν…..

Bio

“Η ιδέα ξεκίνησε από πολύ παλιά, όταν ήμασταν ακόμα παιδάκια, που καθόμασταν στο δωμάτιο και παίζαμε Black Sabbath με τον Βαγγέλη. Μάλιστα, ο μικρός τότε δεν είχε αρχίσει να ασχολείται με τα τύμπανα, έπαιζε μπάσο, εξ' ου και ο διπλός ρόλος στη μπάντα.

Μόλις πέρσι καταφέραμε να στήσουμε το project, μας πήρε αρκετό καιρό, αλλά τα άτομα που κατέληξαν να μας βοηθήσουν άξιζαν την αναμονή. Είναι όλοι φοβερά παιδιά και εξαιρετικοί μουσικοί, και με μερικούς από τους οποίους γνωριζόμαστε πάνω από 15 χρόνια.

Μερικές από τις προσωπικές μπάντες των παιδιών:

In Memory... , Astral Crossing, Dustynation, Until Rain, Resistance, Madrake, Beyond the Existance...

Η συγκεκριμένη μπάντα συστήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό.. Τα όποια έσοδα της είτε θα προστίθενται σε αυτά των Rock n' Roll Children, είτε θα αξιοποιούνται σε παρόμοιους σκοπούς.

Λογικά στο επερχόμενο live θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και το 1ο μεγάλο δικό μας event, κάπου στα τέλη Μαρτίου, το οποίο θα θέλαμε να γίνει θεσμός, όπως αυτό των Rock n' Roll Children κάθε Δεκέμβρη.

Καλούμε τους φίλους να έρθουν το Σάββατο στο live από νωρίς, για να μας γνωρίσουν και αυτοί που δεν μας ξέρουν ή δεν μας είδαν στις 2 προηγούμενες εμφανίσεις μας.’’

Line up

Κώστας Μαργαριτης - vocals

Ηλίας Γουμάγιας - vocals

Δημήτρης Γκουτζιαμάνης - guitars

Κώστας Λουρμπάκης - guitars

Αντρέας Κοράνης - guitars

Κώστας Μαυρουδής - bass

Βασίλης Κατσικάς - drums

Τάσος Καραγιαννίδης - keys

Βαγγέλης Καναβιτσάδος - bass/drums

Μίμης Καναβιτσάδος - guitars

 

 

•       Για να πετύχει η … συνταγή για μια καλή tribute band, πιστεύετε ότι τα μέλη θα πρέπει να είναι φανατικοί λάτρεις του αυθεντικού συγκροτήματος που τιμάται ή αρκούν άρτιοι μουσικοί για να γίνει …η δουλειά;

Μ. Σίγουρα καλό θα ήταν να αγαπάνε όλοι την μπάντα που τιμούνε, αλλά πιστεύω οτι μια μίξη και των 2 είναι η πιο πετυχημένη συνταγή.

Για παράδειγμα, για εμένα και τον Βαγγέλη οι Black Sabbath είναι η μεγαλύτερη αγάπη μας από παιδιά. Ο Κώστας (Μαργαρίτης) λατρεύει την από Dio-era και έπειτα, ενώ ο Αντρέας είναι πιο Ozzy-κός. Ο Κώστας (Μαυρουδής) απλά ήξερε όλα τα κομμάτια ήδη. Και έχουμε και τον Δημήτρη που απλά είναι παιχταράς και ό,τι του πεις, το παίζει. (γέλια)

Β. Ναι κι εγω πιστεύω οτι βοηθάει και μια σχετική αγάπη προς την μπάντα καθως είναι διαφορετικό να το κάνεις από αγγαρεία απο το παίζω γιατί γουστάρω αυτο που ακούω. Γενικα όλα τα παιδιά που συμμετέχουν είτε λίγο είτε πολύ έχουν το... μικρόβιο των Sabbath μέσα τους.

•       Πόσο δύσκολο είναι να είσαι συνεπής tribute band όταν η αυθεντική έχει μέσα στα χρόνια αλλάξει μέλη ή ίσως και ύφος;

Μ. Όσων αφορά τους Sabbath, ήταν πάντα χαρακτηριστικός ο ήχος και η μουσική τεχνοτροπία τους, παρόλο που πέρασαν τόσοι διαφορετικοί μεταξύ τους τραγουδιστές, αλλά και μέλη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν στήναμε την μπάντα με τον Βαγγέλη, είπαμε να είμαστε περισσότεροι από μια κλασική 4μελή μπάντα, δηλαδή 2-3 τραγουδιστές, 3-4 κιθαρίστες, 2 ντράμερ, 2 μπασίστες κτλ. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως καταφέρνουμε να αποδώσουμε και τις διαφοροποιήσεις των Sabbath ανά τις περιόδους.

Β. Και να συμπληρώσω λέγοντας ότι οι Sabbath είναι μια μπάντα που καθ’ αυτό ειναι 2 τελείως διαφορετικές εποχές της μουσικής. Με τις πρώιμες συνθέσεις τους να είναι σε πιο rock n roll μονοπάτια ενώ τις μετέπειτα σε πιο heavy ήχους. Αυτό από μόνο του το κάνει αρκετά δύσκολο να το αποδώσεις σωστά. Η τουλάχιστον όπως είπε και ο Μίμης από 4 ανθρώπους.

•       Πιστεύετε ότι η σωστότερη στρατηγική προσέγγισης είναι η πιστή (νότα-νότα) αναπαραγωγή του αυθεντικού ή οι διασκευασμένες με την προσωπική ματιά εκδοχές;

Μ. Και σε αυτόν τον τομέα αποφασίσαμε να κάνουμε μια μίξη, κυρίως λόγω της επιλογής των μουσικών. Δηλαδή ο Αντρέας στα κομμάτια του προσπαθεί να αποδώσει τα solo του Iommi όσο πιο πιστά γίνεται στα original (και το κάνει) ενώ ο Κώστας (Λουρμπάκης) έχει πάντα μια πιο ελεύθερη προσέγγιση. Πάντα όμως φροντίζουμε να κρατάμε τις συνθέσεις ως έχουν, χωρίς περιττές προσθήκες.

Β. Έπειτα εγώ πιστεύω ότι δεν έχει και πολύ νόημα να κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα αν δεν ακολουθήσεις τον χαρακτήρα της μπάντας. Είναι διαφορετικό το να κάνεις μία διασκευή ενός κομματιού στα πλαίσια ενός δίσκου από το να παίζεις όλη την δισκογραφική πορεία μιας μπάντας.

•       Υπάρχουν διασκευές τραγουδιών των  Black Sabbath που σας έχουν αρέσει πάρα πολύ;

Μαζί: Ξεκάθαρα Disturbing the Priest από Psychotic Waltz!

Μ. Μου άρεσε πάρα πολύ η προσέγγιση των Type 0 Negative στο ομώνυμο Black Sabbath, το Sign of the Southern Cross από Fates Warning και το Neon Knights από Innerwish. Α, και φυσικά το Sabbath playlist των Rock 'n' Roll Children.

Β. Και καθότι δεν μου άφησε πολλά περιθώρια προσθηκών θα περιοριστώ στο ομώνυμο κι εγώ από τους δικούς μας Rotting Christ, το Symptom of the universe από Sepultura και το Die Young από τους Madrake (γιατί αν δεν παινέψουμε το "σπίτι" μας θα πέσει να μας πλακώσει...-γελώντας-)

•       Για την ώρα οι Black Sabbath είναι έστω και τυπικά ενεργοί. Πόσο δυσκολότερο είναι να διασκευάζεις μια μπάντα που συνεχίζει να παράγει; Ή μένεις προσκολλημένος στο …ένδοξο παρελθόν;

Μ. Και είναι και πολύ το παρελθόν...! Δεν είναι και τόσο δύσκολο, ίσα ίσα, έχουμε περισσότερο υλικό να καλύψουμε. Και επίσης έχουμε φροντίσει να έχουμε στη λίστα μας κομμάτια από ΟΛΕΣ τις δουλειές των Sabbath, ακόμα και από τα πιό πρόσφατα.

Β. Την οποία λίστα σχεδιάζουμε να ξεδιπλώσουμε στο live που θα γίνει τέλη Μαρτίου, καθώς μέχρι τώρα δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να παίξουμε όλο το setlist που έχουμε ετοιμάσει. Το οποίο θα είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ακολουθώντας το μονοπάτι των Rock n' Roll Children και συμβάλλοντας στον σκοπό τους.

•       Τι συναισθήματα σας προκαλεί το (όπως έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον) επερχόμενο τέλος των Black Sabbath ;

Μ. Εντάξει, σίγουρα μας στενοχώρησε πάρα πολύ... Βέβαια, όλοι κοντεύουν τα 70 (γέλια) οπότε ήταν και ψιλοαναμενόμενο. Στεναχωρήθηκα λίγο παραπάνω από το γεγονός ότι τώρα στο τελευταίο tour λείπει ας πούμε ο Bill Ward και νομίζω πως ίσως να ήταν καλύτερα να γινόταν νωρίτερα, και γιατί όχι να γινόταν και σαν reunion από όλους, δηλαδή και Tony Martin και γενικά όλα τα μέλη που πέρασαν κατά καιρούς, ακούγεται αδύνατο, αλλά θεωρώ πως θα ήταν ανεπανάληπτο σκηνικό. Βέβαια, θα έπρεπε να γίνει αρκετά νωρίτερα, για να προλάβουν και οι μακαρίτες της λίστας... Τουλάχιστον καταφέραμε να τους δούμε 2 φορές, και με Ozzy και με Dio...

Β. Και μένα με λυπεί το γεγονός αλλά όπως είπε και ο αδερφός μου ίσως να ήταν καλύτερα να γίνει νωρίτερα και χωρίς όλα αυτά τα παρατράγουδα που έγιναν με τις αντιδικίες στα γεράματα... Παρόλα αυτά αφήνουν πίσω τους μία τεράστια κληρονομιά για τις επερχόμενες γενιές που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί!

•       Αλήθεια τώρα, δεν πλακώνεστε μεταξύ σας οι Ronnie-κοί και οι Ozzy-κοί ;;;;;

Μ. (γέλια) Εεε καλά, δεν έχουμε χωριστεί και σε στρατόπεδα! Αν και θα νικούσε το αουτσάιντερ, οι Martin-ικοί...! Βασικά, φροντίζουμε να μην μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου...! (γέλια). Ευχαριστιόμαστε πολύ αυτό που κάνουμε, για τον σκοπό που το κάνουμε, είναι όλοι απίστευτα παιδιά, χαίρομαι και ευγνωμονώ που έχω αυτούς τους συμπαίχτες δίπλα μου.

Β. Ευτυχώς μέχρι στιγμής την έχουμε γλιτώσει χωρίς κατάγματα... (γέλια). Άλλωστε αυτές οι συζητήσεις του ποιος είναι καλύτερος είναι και οι καλύτερες γιατί δεν έχουν τέλος! Έχουμε όμως τόσο μεγάλη αγάπη γι αυτήν την μπάντα που δεν μπορείς να την ξεχωρίσεις βάση προτίμησης.

 

More Images: 
nikossv's picture
nikossv